Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.
Η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης.
Να σημειώσουμε πως πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων και συνδρόμου θρομβοκυτταροπενίας (TTS) εντοπίστηκαν σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης με το σκεύασμα της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19, από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε σε πέντε περιστατικά -4 γυναίκες και έναν άντρα- που συνδέονται με παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, επιμένοντας ότι το όφελος από τον εμβολιασμό είναι μακρά μεγαλύτερο από την πιθανότητα να συμβεί θρομβοεμβολικό επεισόδιο.
«Οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.
► Το εμβόλιο χορηγείται εδώ και αρκετό καιρό σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ, μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο προϊόν ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών. Το ίδιο ίσχυε και για την κατηγορία 40-44, όμως, πλέον, για τις ηλικιακές αυτές ομάδες είναι διαθέσιμα και τα υπόλοιπα εμβόλια.
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείες βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο, εξαιτίας περιστατικών θρομβώσεων που έχουν παρουσιαστεί, ιδιαίτερα σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Ορισμένες χώρες έχουν θέσει εδώ και πολλές εβδομάδες ηλικιακά όρια, επιτρέποντας τη χορήγησή του σε ηλικίες άνω των 50 ετών, ενώ άλλες χώρες έχουν σταματήσει εντελώς την χορήγησή του.
Παλιά ήταν το όνειρό μου να γίνω γιατρός, αλλά δεν τα κατάφερα… Για κάποιους λόγους δεν πέρασα στις πανελλήνιες και δεν ήθελα να πάω και Ιταλία ή σε κάποια άλλη χώρα. Τώρα με όλη αυτή την κατάσταση χαίρομαι που δεν είμαι γιατρός. Ποιος θα το έλεγε ότι οι γιατροί θα γίνονταν νεκροθάφτες και θα το απολάμβαναν κιόλας να βγαίνουν στα παράθυρα σαν ροκ σταρς και όλοι να κρέμονται από τα χείλη τους… Τώρα μας προσφέρουν και τα εμβόλια με το ζόρι, ενώ υγιείς άνθρωποι πέθαναν από αυτά ή έμειναν ανάπηροι ή κινδύνεψαν… Συγνώμη, αλλά ήταν αρκετός ένας ιός για να εξευτελίσει χιλιάδες χρόνια ιατρικής. Για να μην αναφέρω και τις άλλες αρρώστιες όπως καρκίνος που αφέθηκαν στη μοίρα τους για χάρη του κορωνοϊού.
Στην αρχή της πανδημίας μια συγγενής μου είπε μετά από μόλις λίγες μέρες περιορισμών και προφυλάξεων: “Εγώ τονέ βαρέθηκα”!!! (τον κορωνοϊό)… Μετά από ένα εξάμηνο κατά το οποίο κυριολεκτικά σταμάτησα εντελώς να ζω, από το φόβο μην μολυνθώ και πεθάνω, κυριολεκτικά έφτασε η στιγμή που δεν ήθελα να ζω άλλο! Τώρα λοιπόν και εγώ τον βαρέθηκα και ειδικά όταν βλέπω ότι εμείς πληρώσαμε τη νύφη και εκείνη απολαμβάνει τις πρώτες της διακοπές για φέτος με το καρότσι στο ξενοδοχείο της κολλητής της που έφτιαχνε μάσκες με τη φανέλα της στην εκστρατεία “μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς, πεθαίνουμε σπίτι, πεθαίνουμε στο νοσοκομείο, μένουμε στο δρόμο” κτλ…